Allmänt
Alla fastigheter på tunen som ansluter till Grönbyvägen är genom en förrättning medlemmar i Grönbyvägens ledningssamfällighetsförening. Samfällighetens uppgift är att förvalta föreningens gemensamma ledningar för vatten och avlopp samt fibernät för central distribution av TV -kanaler.
Samfällighetens ansvar
Föreningen ansvarar för:
Avloppsledningar för spillvatten mellan kommunal anslutningspunkt vid fastighetens tomtgräns och rörmuffar på den längsgående ledningen i husets bottenplatta samt på fastigheten befintlig spolbrunn för avloppsvatten.
Ledningar för regnvatten mellan stuprörets anslutningspunkt vid markplan till kommunal anslutnings- punkt vid tomtgräns inklusive spolbrunn för regnvatten på fastigheten
Tappvattenledning mellan kommunal anslutningspunkt vid fastighetens tomtgräns och fram till avstängningsventil i huset (innan vattenmätaren). Vattenmätaren ägs av kommunen.
Fibernät ifrån TV-boden fram till tomtgränsen. Fiberboxen i fastigheten ägs av Lidingö Bredband. Det finns två fibernät, ett som används för distribution av TV-kanaler och ett för internet. Lidingö Bredband står för drift och underhåll enligt avtal med samfälligheten.
Fastighetsägarens ansvar
Fastighetsägaren ansvarar för samtliga rörledningar i huset fram till resp. anslutningspunkt. För spillvatten fram till rörmuffen på den i bottenplattan längsgående rörledningen och för tappvatten t.o.m. avstängningsventilerna vid vattenmätaren.
När det gäller fibernätet äger fastighetsägaren fibern mellan tomtgräns och fiberboxen, samt koaxialkablarna i huset. Lidingö Bredband står för drift och underhåll av fibernätet enligt avtal med samfälligheten.
Fastighetsägaren är även ansvarig för:
att rensluckor inom- och utomhus är väl synliga och tillgängliga för spolningsändamål. De får inte byggas för eller över vid om-eller utbyggnad.
att avloppsrör mellan våningsplan och fram till anslutningspunkt i bottenplatta är tillgängliga för inspektion vid misstanke av stopp eller läckage
att ovan nämnda spolbrunnar är väl synliga och inte byggs in eller täcks över
att huvudavstängningsventilen for ingående tappvatten till huslängan är synlig
OBS! Denna ventil som ligger i markplan utanför huslängan vid tomtgränsen får inte röras/användas utan särskilt tillstånd från kommunen.
Vatten och avlopp
Spolbrunnar för spill-och regnvatten samt avstängningsventiler för tappvatten i markplan skall vara väl synliga och lättillgängliga för service och underhåll, dvs de får inte täckas över eller byggas in. Det är inte lämpligt att plantera växtlighet, som utvecklar kraftiga och omfattande rotsystem i närheten av dessa brunnar och vattenventiler. Rötterna kan skada systemet Regnvattensystemet bör sköljas årligen. Vid misstanke om stopp i regnvattensystemet skall VA-ansvarig kontaktas för åtgärd.
Avfallskvarn
Avfallskvarn får inte användas i vår anläggning.
Åtgärder vid stopp i avlopp
Kontrollera om det är stopp i andra avlopp i huset. Om så ej är fallet är stoppet lokalt i t.ex. vattenlås eller anslutningsrör.
Om det verkar vara stopp i flera avlopp i huset, informera grannarna om stoppet.
Har de också stopp? Det tyder på att stoppet ligger i ledningen i bottenplattan.
Kontakta föreningens entreprenör Rens-och Spol, se kontaktuppgifter nedan.
Rapportera stoppet och åtgärder till VA-ansvarig.
Ansvar:
föreningen ansvarar för stopp i avloppledningen i bottenplattan.
beror stoppet på någonting som inte borde ha spolats ned i avloppet kan fastighetsägaren bli ansvarig för kostnaden för rensning.
igger stoppet i husets lednings- system är det fastighetsägarens ansvar att betalaentreprenören (eller att rensa avloppet själv).
Råd till fastighetsägare
Tappvattenledningar
Avstängningsventilerna för tappvatten, särskilt vid vattenmätaren, bör motioneras (användas) några gånger per år för att testa funktionsdugligheten.
Inför vintern måste ev. trädgårdsslang skruvas av vattenutkastaren så att vattnet i röret genom väggen kan rinna ut. Annars kan frostskador uppkomma med läckage inne i väggen som resultat. Dessa är svårupptäckta och kan orsaka betydande vattenskador.
Spillvattenledningar
I avloppsrören av gjutjärn, som ligger i eller under bottenplattan och kan ha ojämna/rostiga ytor, har vi oftast mycket låga vätskeflöden. Detta ökar risken betydligt for växande avlag- ringar som sitter fast i de horisontella rörledningarna.
Undvik att spola ner matfett. Fett ställer till problem i våra ledningar och i Käppala reningsverk. Torka ur stekpannor med hushållspapper före diskning och diska med hett vatten. Fett ska läggas väl förpackat i soporna.
Avloppsröret i köket bör hållas fritt från tjocka fettavlagringar genom högtrycksspolning med några års mellanrum.
Undvik snålspolande toaletter. För lite vatten gör att ledningarna inte sköljs ur ordentligt.
Häll rikligt med vatten i avloppet en gång per månad. Tag två 10-liters hinkar till varje toalettstol eller fyll upp och töm badkaret. Gör samma spolning före längre tids frånvaro samt vid hemkomst.
Spola inte ner tvättlappar, tops, tandpetare, bindor, plaster, sand, murbruk, kakelfogmassa etc. eller papper som inte är vattenlösligt, plastfilm eller annat plastmaterial. Var observant på att barn inte kastar föremål i toaletten.
Varningssignal! Om det bubblar och kluckar i vattenlåset kan det vara tecken på att avloppet börjar sätta igen.
Regnvattenledningar och brunnar
På stuprören nära marken sitter en hylsa som kan skjutas uppåt. För därefter ner en vattenslang så långt som möjligt i röret som sticker upp ur marken. Släpp på vattnet med högt tryck och kontrollera att vattnet rinner ut. Sköljning bör göras varje vår.
För att hindra löv, kvistar, mossklumpar mm. från att komma in i regnvattenledningar sitter en sil i hängrännan vid stuprörets anslutning. För att göra rensningen lättare kan man sätta in en lövfångare/renstratt vid stuprörets slut i markplan och ta bort silen i hängrännan.
Misstänks ett stopp i ledningen eller spolbrunnen, kontakta VA-ansvarig.
- - - - - - - 0- - - - - - -
Ombyggnad/ingrepp i rörledningar
Inga förändringar och ingrepp i befintlig rörledningsdragning i samband med ombyggnation får göras utan tillstånd av samfälligheten. Detta gäller:
den horisontella avloppsledningen i bottenplattan inklusive anslutningar (rörmuff)
ledningen för tappvatten fram till avstängningsskranen innan vattenmätaren
o OBS! Vattenmätaren ägs av kommunen och får inte flyttas utan tillstånd ifrån kommunen.
omläggning av regnvattenrör under jord runt husen
För att undvika att problem uppstår i avloppsnätet får inga förändringar eller avstängningar göras i fastighetens avloppsrör utan tillstånd ifrån styrelsen. Skulle en ändring av fastighetens avloppsrör medföra stopp eller svårigheter för föreningen att rensa/underhålla sin del av avloppet kan fastighetsägaren bli ansvarig för de kostnader som kan uppstå.
Se vidare föreningens instruktioner för ombyggnad av ledningsnätet.
Om fastighetsägare genomför en ändring eller ombyggnation av samfällighetens ledningssystem utan tillstånd blir fastighetsägaren ansvarig for alla kostnader som kan uppstå genom dennes försumlighet.
Systemritningar
Varje fastighetsägare har ritningar över rörledningsdragningarna i den egna huslängan. Dessa ritningar bör finnas lätt tillgängliga och förvaras tillsammans med informationen från samhälligheten. Vid försäljning eller uthyrning av huset är det fastighetsägarens ansvar att överlämna all sådan dokumentation till dem som avser att bo i huset.
Anlita endast vår entreprenör:
Stockholms Rens & Spol
Vasavägen 82
181 41 Lidingö
Tel, vxl: 08-7672710
Jour: ring växeln och tryck 1.
Kontaktpersoner: Kim Diop, Daniel Ömlin, Michael Eriksson
Kontaktpersoner
VA-ansvarig: Se Styrelsen på vår hemsida www.gronbyvagen.se
Tunombud: Se Styrelsen på vår hemsida www.gronbyvagen.se
För dem som behöver låna utrustning för att själva avhjälpa ett stopp finns
högtryckssprutor, länspump och kloakskopa att låna av föreningen.
2 st. högtryckssprutor
1 st. länspump
1 st. kloakskopa
Dessa finns i föreningens förråd vid garaget på Häggtunet (TV-boden).
Nyckel till förrådet finns hos Ordföranden, VA-ansvarig samt Kassören.